“Som chefsdesigner, grundare och vd för Andiata har jag ända sedan dag ett år 1986 tagit beslutet att göra saker rätt med fokus på kvalitet och hantverk för att skapa plagg som håller i många år framöver. Vi utformar produkter som har ett tidlöst utseende och som kommer att hålla länge under årens lopp – både när det gäller stil och kvalitet.

Den finska naturen har alltid varit en viktig inspirationskälla för mig. Den friska luften, vildmarken och de skiftande årstiderna. Den måste skyddas och bevaras för våra barn, så att även de kan se dess skönhet. Hållbarhet är en kontinuerlig resa, en process som sker steg för steg. Vi är inte, och kommer aldrig att bli, perfekta på detta område. Trots det är jag, min dotter och hela Andiata-teamet fast beslutna att tillsammans bli bättre på det – år efter år.

Det är vårt gemensamma ansvar att göra en insats för en bättre framtid och vara en del av att säkra morgondagen för vår planet.”

Tarja Rantanen, Chefdesigner och VD

Tillverkning

Idag tillverkas de mesta av våra stilar i Europa. Stor del av vår produktion är baserat i de Baltiska länderna. För resten av våra produkter arbetar vi med noggrant utvalda tillverkare, beroende på leverantörens expertis, tillhandahållande av material och i allmänhet när alternativet är lämpligt för våra plagg och standarder. Vi strävar efter att skapa långvariga relationer till våra leverantörer som delar våra värden om hållbarhet.

Designprocess

Vår designidé är att tillverka kläder som man kan bära år efter år, och som går i arv från mor till dotter. I vår designstudio i Helsingfors arbetar vårt designteam nära Andiatas egna mönsterkonstruktörer och sömmerskor för att skapa högkvalitativt hantverk tillsammans. Vi har också beslutat att endast släppa två kollektioner per år. Detta gör vi för att minska vår leveranskedjas miljöpåverkan och därmed vårt koldioxidavtryck.

Material

Högkvalitativa tyger är hjärtat i Andiata. Vi strävar efter att välja de material som har lägst miljöpåverkan och välja ekologiska alternativ där vi kan, utan att kompromissa med den vackra, raffinerade känslan och utseendet som vår design och våra plagg är kända för. Vi har ett samarbete med PYRATEX® och vi har designat plagg i material gjort av sjögräs.

Återvinning

Varje år strävar vi efter att minska mängden förpackningar och plast som vi använder. Från och med år 2020 tillverkas alla våra galgar av återvunnen plast och våra förpackningspåsar är delvis gjorda av återvunnen plast. Vi utnyttjar all resterande material från varje kollektion och från överskottstyg producerar vi små och unika produktserier varje säsong.

Våra hållbara material

Det är här vi är nu – vårt mål är att öka mängden hållbara ekologiska material i våra kollektioner varje säsong. Användningen av dessa material varierar beroende på årstiden.

Återvunnen polyamid

Polyamid är ett lätt och slitstarkt syntetiskt material som inte blir skrynkligt så lätt. Genom att använda återvunnen polyamid i våra produkter kan vi minska förbrukningen av vår produktion. Vi strävar ständigt efter att utveckla våra materialval till det bättre samt öka andelen återvunnet material i våra kollektioner. Detta gör vi för att skapa ett mer hållbart mode.

Triacetat

Våra triacetatfibrer kommer från vår betrodda japanska leverantör. Triacetat skapas genom att kombinera acetat med cellulosa, vilket resulterar i ett starkt och slitstarkt tyg med en slät yta. Triacetat blir inte lätt skrynkligt eller noppigt, så det är lätt att ta hand om och kan användas till kläder som håller i årtionden framöver. Från och med 2022 vi prosukter med Bluesign®-serifierat triacetat. Certifikatet garanterar att inga skadliga kemikalier och bekämpningsmedel har använts i tillverkningen.

Seacell

PYRATEX® är ett företag som producerar innovativa och miljöansvariga material. Seacelltyget är tillverkat av en tångbaserad fiber. Tång är kolneutralt och har en antioxidativ funktion som eliminerar fria radikaler och har hudvårdande fördelar.

Ekologisk bomull & ekologiska blandningar

Ekologisk bomull är ett mer miljövänligt alternativ till vanlig bomull, eftersom den kräver mindre vatten och inte använder genetiskt modifierade frön eller skadliga kemikalier och bekämpningsmedel i tillverkningen. Detta gör att det är säkrare för jorden och ekosystemet. Andiata använder GOTS-certifierad (Global Organic Textile Standard) ekologisk bomull som har den minsta miljöpåverkan. Våra kollektioner har produkter av 100% ekologisk bomull samt av ekologiska bomullsblandningar.

viskos

ECOVERO™ certifierat viskos är en märkesfiber med låg miljöpåverkan. Fibrerna kommer från hållbart trä och massa, från certifierade och kontrollerade källor. Fibrerna har certifierats med EU:s miljömärke som är en märkning av miljöexpertis som uppfyller höga miljökrav i alla dess processer: från råvaruanskaffning till produktion, distribution och bortskaffande.

Linne

Linväxten ger ett av de mest anmärkningsvärda miljövänliga och biologiskt nedbrytbara materialen: linne. Den tåliga linväxten kan överleva i dålig jord och kräver 60% mindre vatten än bomull. Odling av lin kräver ingen konstgjord bevattning, gödningsmedel eller bekämpningsmedel och bidrar därför inte till föroreningar
av vattendrag eller grundvatten. Dessutom kan olika delar av linplantan användas, vilket gör att ingen del av plantan går till spillo. Högkvalitativa linnekläder håller i årtionden om du tar hand om dem på rätt sätt.

RDS-certifierat dun

Andiata använder endast RDS-certifierat dun (Responsible Down Standard). RDS-standarden garanterar rättvis behandling av djur och förbjuder insamling av dun och fjädrar från levande fåglar samt tvångsmatning av fåglar. En oberoende och certifierad revisor granskar varje aktör i försörjningskedjan individuellt, så RDS-standarden garanterar också dunets spårbarhet och ursprung. Endast produkter som innehåller 100% certifierat dun får använda RDS-logotypen.

Ansvarsfullt producerad ull

RWS (Responsible Wool Standard) är en global standard som säkerställer ansvarsfull praxis på fårgårdar och fårens välbefinnande. I vårt urval har vi även produkter med mulesingfritt ull. Förnybar och biologiskt nedbrytbar merinoull är en av världens finaste ullkvaliteter, eftersom dess fibrer är mjukare än vanlig ull. Därför är merinoullsprodukter lämpliga för personer med känslig hud.